Paleolit receptek

Avokádómajonézes-tojásos szendvics habos kakaóval (avagy "nutellás tejjel)

2017.04.20 14:33

Hozzávalók 4 személyre: 
A toast kenyérhez:
- 4 nagyméretű tojás fehérjéje

- 2 nagyméretű tojás sárgája
- 4 dkg víz (6 ek.)
- 4 dkg tápiókakeményítő
- 4 dkg blansírozott mandula lisztje
- 2,5 dkg útifűmaghéj
- 2 dkg kókuszreszelék
- 1 tk. só
- 1 csapott tk. szódabikarbóna
- 1 csapott tk. aszkorbinsav

 

A szendvicsbetéthez:
- 4 tojás (tükörtojáshoz)

- vegyes saláta

 

Az avokádómajonézhez:
- 2 érett avokádó

- ½ citrom leve
- 1 tk. dijoni mustár
- 1-2 kisebb gerezd fokhagyma
- 2 ek. olívaolaj
- só
- bors

A habos kakaóhoz:
- 2 dkg törökmogyoró

- 1 l víz
- 4 ek. eritrit
- 2 ek. kakaó

 

Elkészítési idő: 70 perc + a mogyoró áztatási ideje

 

Elkészítés:
A kenyérhez a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és légkeverésre állítjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját elkeverjük a vízzel, majd a száraz hozzávalókat hozzámérjük, és homogenizáljuk a sárgájával. A tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük a tésztához, formába kanalazzuk, 35 percig sütjük, majd a formából kivéve további 15 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, rácson hűtjük. Míg sül a kenyér, 2 érett avokádót krémesre turmixolunk a citromlével, a mustárral, az olajjal, a sóval és a borssal.
A tojásokból tükörtojást készítünk.
A kenyeret pirítóba tesszük, majd avokádómajonézzel, tojással és ropogós vegyes salátával tálaljuk.
A kakaóhoz felhasználás előtt célszerű legalább 2-3 órára beáztatni a mogyorót annyi vízbe, hogy ellepje. Miután leöntjük róla, felöntjük 1 l vízzel, és összeturmixoljuk. Sűrű szövésű szűrőn átszűrjük. Egy keveset kiveszünk belőle, megmelegítjük, feloldjuk benne az eritritet és a kakaót, majd visszaöntjük a tejbe.
Az így elkészült kakaót tejhabosítóval habosítva tálaljuk.

 

E színes és tartalmas paleoreggelivel a család apraja-nagyja jól indíthatja a napot!