Paleolit receptek

Borscs, avagy orosz céklaleves

2020.09.10 13:41

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg marha ritkacsont
• 50 dkg marhalábszár vagy Stefánia
• 2 fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 babérlevél
• 2 kis ág kakukkfű
• só, szemes bors
• 1 ek. zsír
• 2 sárgarépa
• 2 fehérrépa
• 1 zellergumó
• ¼ fej káposzta
• 2 db alufóliába csomagolt, sütoben egyben sült cékla, hámozva, felkockázva
• 1 citrom

A tetejére:
• 1 csokor friss, vágott petrezselyemzöld
• 1-1 ek. ToTu krém extra és/vagy ecetes torma

Elkészítési idő: 180 perc


Elkészítés:
A csontot és a lábszárt bő vízben az egyik vöröshagymával és a fokhagymával, a babérlevéllel, a kakukkfűvel,
a sóval, és legalább 10 szem borssal feltesszük főni. Takaréklángon minimum 2 órát főzzük. (A céklát ezalatt kényelmesen megsüthetjük.) A leveszöldségeket meghámozzuk, és a káposztával együtt kis kockákra vágjuk. A másik hagymát is felaprítjuk. 1 kanál zsíron megpirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük a leszűrt levessel, és puhára főzzük. Beletesszük a céklát, egy kevés citromlevet, és vágott petrezselyemmel megszórva, a húst belekockázva, a ToTu krém extrával díszítve, forrón tálaljuk.

Igazi finomság, amely a hosszas főzéstől lesz igazán ízletes. Főzés közben nem kell mellette állni, nyugodtan lehet mással foglalkozni. Ínyenc tippünk a tálaláshoz: tegyünk egy kevés ecetes tormát minden tányér levesbe!

Borscs, avagy orosz céklaleves