Paleolit receptek

Csokis-szamócás torta

2020.01.14 09:55
Csokis-szamócás torta

HOZZÁVALÓK 8 személyre:

A piskótához:
• 15 dkg darált török mogyoró
• 4 M-es tojás
• 1 csipet só
• 2 ek. citromlé
• 1 tk. szódabikarbóna
• 2 ek. kókuszolaj
• 2 ek. natúr kakaópor
• 4 ek. eritrit

A szamócás krémhez:
• 4 dl kókusztej
• 8 dkg eritrit
• 5 tojássárgája
• 40 dkg szamóca
• 4 tk. zselatin 1 dl vízben felfőzve
• 1⁄2 tk. őrölt gyömbér
• 1⁄2 tk. őrölt szegfűszeg


A csokis krémhez:
• 4 dl kókusztej
• 8 dkg eritrit
• 4 tojássárgája
• 7 dkg natúr kakaópor
• 2 ek. rumaroma
• 4 tk. zselatin 1 dl vízben felfőzve


A vaníliás krémhez:
• 4 dl kókusztej
• 8 dkg eritrit
• 1 vaníliarúd magjai
• 1 dl vízben felfőzött 4 tk. zselatin
• 1 csapott ek. konjakliszt

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ:120 perc

A piskótához aprítógépben ledaráljuk a mogyorót, majd egy serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül, állandó kevergetés mellett pár perc alatt lepirítjuk. Elkeverjük benne a kakaóport és az eritritet, majd félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét a sóval meg a szódabikarbónával kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a sárgájákat, az édesítőt, a citromlevet és a kókuszolajat, és az aprítógép legalacsonyabb fokozatán összedolgozzuk. Keverőlapát segítségével hozzáforgatjuk a pörkölt mogyorós masszát, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Kókuszolajjal kikent kapcsos (24 cm átmérőjű) tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, a piskótát egy tortatálra tesszük, majd visszakapcsoljuk köré a formát. Elkészítjük a szamócás krémet: a kókusztejben feloldjuk az édesítőt, és alaposan elkeverjük benne a tojássárgájákat. Kis lángon melegíteni kezdjük, hozzáadjuk a gyümölcsöt és a fűszereket, majd folyamatos kevergetés mellett besűrítjük és botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a zselatint, és kihűtjük. Ha már dermedni kezd, a piskótára öntjük, melyet a hűtőbe teszünk, hogy rákössön a krém.

A csokis krémhez feloldjuk az édesítőt a kókusztejben, és elkeverjük benne a tojássárgájákat. Kis lángon melegíteni kezdjük, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a vaníliát és a kakaót, aztán kihűtjük. Belekeverjük a zselatint. Ha kihűlt és szilárdulni kezd, a szamócás krémre öntjük, és visszatesszük a hűtőbe. A legfelső réteghez elkeverjük az eritritet és a vaníliát a kókusztejben, közepes lángon felmelegítjük, és beleszitáljuk a konjaklisztet. Pár percig folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd félretesszük, és hozzáadjuk a főzött zselatint. Kihűtjük és a csokis krémre öntjük. Pár órára a hűtőben hagyjuk, hogy az egész összedermedjen.

Szamócalével színezett főzött zselatinnal díszítjük és éles késsel szeleteljük.

Ambrus Anett receptje