Paleolit receptek

Bergeni halleves lazaccal és garnélával

2018.08.02 10:47
Bergeni halleves lazaccal és garnélával

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 ek. kókuszolaj
• 2 kisebb póréhagyma karikára vágva
• 1 kisebb édesburgonya hámozva, kockázva (lehetőleg fehér húsú)
• 3 sárgarépa karikára vágva
• ½ kg lazacfilé
• 20 dkg tisztított garnéla (elhagyható)
• só, bors
• kb. 1 l víz
• 2,5 dl mandulatejszín
• 1 lime/½ citrom leve
• lime-gerezdek a tálaláshoz

Elkészítési idő: 40 perc


Elkészítés:
Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük rajta a póréhagymát. Hozzáadjuk az édesburgonyát és a sárgarépát, sózzuk-borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd lefedve puhára főzzük. Amikor a zöldségek már majdnem teljesen megfőttek, hozzáöntjük a többi vizet, beletesszük a lazacfiléket, és kb. 5-6 percig főzzük őket, majd hozzáadjuk a garnélákat is, és pár perc alatt összeforraljuk az egészet. A lazacfiléket egyben tesszük bele, főzés és tálalás közben úgyis kisebb darabokra fognak esni. Beleöntjük a mandulatejszínt, illetve a lime- vagy citromlevet, és összeforraljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, tovább ízesítjük, tálaláskor frissen őrölt borssal szórjuk meg, és friss limeszeletekkel díszítjük.

A norvégok hallevese egészen más, mint a magyaros halászlé, és nyáron hidegen is nagyon finom. Lazac helyett más szálkamentes tengeri hallal is elkészíthető, például tőkehallal.

Kalmár Erzsébet receptje