Paleolit receptek

Cézár-saláta pirított baconnel

2017.06.09 16:00

Hozzávalók 4 személyre:
A salátához:
- 2 fej római saláta

- személyenként 1-2 szelet bacon

 

A Cézár-öntethez:
- 1 adag majonéz (elkészítés alább)

- 2 ek. citromlé
- 1 kisebb gerezd fokhagyma aprítva
- 1 szelet szardella nagyon apróra vágva
- frissen őrölt fekete bors

 

A majonézhez:
- 2 tojássárgája

- 2 dl paleo-olaj 
- 1 tk. dijoni mustár
- ½ biocitrom leve
- tengeri só ízlés szerint
- frissen őrölt feketebors (opcionális)

 

Elkészítési idő: 45 perc

 

Elkészítés:
A majonézhez előre kimérjük az alapanyagokat, és mindent odakészítünk a munkapultra.

Egy közepes méretű keverőtálban összekeverjük a tojássárgáját, a mustárt és 1 teáskanál citromlevet. Kézi habverővel elkezdjük keverni úgy, hogy az elején az olajat szinte cseppenként adagoljuk. Ez azért fontos, mert ha túl gyorsan adjuk hozzá, nem tud egyenletesen elvegyülni, és szétesik a majonéz. Megállás nélkül keverjük, és ahogy egyre több olaj kerül bele, szépen sűrűsödni fog. Innentől már bátrabban is adagolhatjuk az olajat. Ha az összeset beletettük, jöhet az ízesítés a sóval, a borssal és a maradék citromlével. Az elkészült majonézzel alaposan összekeverjük a Cézár-öntet többi hozzávalóját is, majd félretesszük a dresszinget. A bacont kockára vágjuk, és serpenyőben ropogósra pirítjuk. Papírtörlőre szedjük, és hagyjuk kihűlni.
A salátát megmossuk, megszárítjuk (célszerű salátacentrifugát használni), és ízlés szerint tetszőleges darabokra vágjuk vagy tépkedjük. A salátát átforgatjuk az öntettel, hogy mindenhova jusson belőle. Frissen őrölt borssal és a baconkockákkal megszórva tálaljuk.

 

Mi különböztet meg két salátát egymástól a leginkább? Az összetevők? A salátalevél típusa? Valójában egyik sem, hanem az öntet. Ugye mindenkinek ismerős az a bizonyos „rutinból főzés” effektus, amikor azon kapjuk magunkat, hogy újra és újra ugyanazok az ételek kerülnek az asztalunkra? Saláták esetében ez halmozottan igaz lehet. Az eredeti Cézár-dresszinggel viszont egy magasabb szintre emelhetjük salátánkat, amely akár köretnek is tökéletes. Ha pedig komplett ételt szeretnénk, akkor sült csirkemellel, bélszínsteak-csíkokkal vagy akár koktélrákkal
és egyéb különleges tengeri hozzávalókkal tehetjük izgalmassá. Sós kruton és parmezánforgács helyett egészen ropogósra sült baconkockákkal készítettem el a tökéletes paleós változatot.