Paleolit receptek

Édesburgonyás pite

2018.12.20 15:01
Édesburgonyás pite

Hozzávalók 4 főre:
A pitetésztához:
• 10 dkg őrölt hántolt földimandulaliszt
• 5 dkg finoman őrölt maniókaliszt
• ½ teáskanál szódabikarbóna
• 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
• 2 dkg méz
• 5 dkg folyékony kókuszolaj
• 1 tojás
• 1 csipet só
• 2 evőkanál kókuszolaj a forma kikenéséhez

A töltelékhez:
• 1 kg édesburgonya (batáta)
• 3 tojás
• 2 dl kókusztej
• 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

 

Elkészítési idő: 60 perc


Elkészítés:
A töltelékhez az édesburgonyát megsütjük. Ha puha, kiszedjük a héjából, majd a többi hozzávalóval összeturmixoljuk. A pitetészta hozzávalóit összekeverjük, azután négy részre osztjuk a tésztát, és vizes kézzel 12 centis, kókuszolajjal kikent pitetálakba nyomkodjuk úgy, hogy a tésztából a formák oldalára is kerüljön. Megtöltjük a pitéket az édesburgonyás töltelékkel, végül 175 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Ez most tulajdonképpen „kettő az egyben” recept. Érdemes a tésztából eleve dupla adagot bekeverni: a feléből keksz, a másik feléből pite készülhet. A kekszhez a tészta felét tegyük 20 percre hűtőszekrénybe, majd két sütőpapír közt nyújtsuk ki, szaggassuk ki a formákat, rakosgassuk őket sütőpapíros lemezre, és süssük meg őket (a méretüktől függően 10-12 perc alatt vannak készen). A keksz nagyon hasonlít a mézeskalácshoz, és remek díszítőeleme lehet a pitének. Ha nincs négy mini piteformánk, akkor nyugodtan süthetjük ugyanezzel az anyaghányaddal hagyományos méretű pitetálban is.

Szabó Anita receptje