Paleolit receptek

Gyömbéres fermentált vegyes zöldség

2016.12.08 17:39

Hozzávalók 4 személyre:
(egy 700 ml-es befőttesüveghez)

- 1 alma kicsumázva, kisebb darabokra vágva
- 2 szál újhagyma vagy 1 salottahagyma / fehér hagyma felvágva
- 1 sárgarépa hámozva, kockára vágva
- 1/4 fej karfiol megtisztítva, rózsáira szedve
- 1 ek. friss, reszelt gyömbér
- 1 csapott evőkanál só (nem jódozott!)
- 1/2 liter tiszta víz (pl. szűrt)

 

Elkészítési idő: 

45 perc

 

Elkészítés:
A vizet kimérjük egy mérőkancsóba, és elkeverjük benne a sót, hogy jól feloldódjon.
A zöldségeket és a gyömbért ízlésesen elrendezzük az üvegben úgy, hogy közben folyamatosan lenyomkodjuk őket. Ráöntjük a sós oldatot (nem színültig, hanem az üveg szájától kb. 1 cm-nyi szabad helyet hagyva), leszorítjuk a kör alakú almaszelettel, és egy sötét, szobahőmérsékletű helyre rakjuk. Érdemes alátenni egy tányért, mert az erjedés során a lé egy picit kifolyhat. A tetőt elég csak ferdén az üvegre helyezni, nem kell rácsavarnunk (így biztosítjuk, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassnak). 3-5 nap alatt készül el (közben érdemes kóstolgatni, hiszen ízlésfüggő, mikor érezzük megfelelőnek). Amikor késznek nyilvánítjuk, az üvegre csavarjuk a tetejét, és hűtőbe tesszük, lelassítva a további fermentációt. 

 

E fermentált keverék különlegessége, hogy az egyes hozzávalók nem egyformán erjednek, ezáltal pedig amikor az egyik már puhább, a másik még ropogós állagú. Igazi ínyencség, köretként is bátran kínálható sült húsok mellé. A hőmérséklettől függően már akár három nap elteltével is megkóstolhatjuk, de az ötödik-hatodik napra biztosan elkészül. Nagyon fontos, hogy minden hozzávalót alaposan mossunk és tisztítsunk meg. Miután az almát megmostuk, vágjuk félbe úgy, hogy ki tudjunk belőle metszeni egy kb. 2-3 mm vastag, kör alakú szeletet, mert ez szolgál majd leszorítóként az üveg szájánál, hogy a zöldségek a sós lé felszíne alatt maradjanak.