Paleolit receptek

Házi kolbász párolt káposztával

2018.05.10 13:17

Hozzávalók (8 személyre):
• 1,8 kg félkövér, nem túl zsíros sertésapróhús
• 4 dkg só
• 2 dkg pirospaprika
• ½ tk. törött bors
• 3 dkg fokhagyma
• szegfűbors ízlés szerint
• 3 m sózott kolbászbél

A sütéshez:
• 10 dkg zsír

A káposztához:
• 1 fej vörös káposzta
• 1 vöröshagyma
• 3-4 ek. zsír
• 10 dkg eritrit
• 4-5 ek. 10 %-os ecet
• köménymag/őrölt kömény
• só

Elkészítési idő: 120 perc


Elkészítés:
Többször váltott hideg, bő vízben 3-4 óra alatt kiáztatjuk a sózott kolbászbelet. Közepes lyukú húsőrlőgépen ledaráljuk a sertéshúst. Megszórjuk a sóval, a pirospaprikával, a törött borssal, az összezúzott fokhagymával és egy kevés szegfűborssal. Alaposan összegyúrjuk: ha túl keménynek találnánk, kevés langyos vízzel lágyíthatjuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, a felsorolt fűszerekből utánízesítjük.
Előkészítjük a töltéshez a kiáztatott belet. Kés fokával, deszkán kissé megkaparjuk, majd többször váltott vízben újra átmossuk. 1 m hosszú darabokra vágjuk. A kolbásztöltelékkel háromnegyed részig megpakoljuk a töltőt. A töltőfát a helyére illesztjük. A töltőcső végét bekenjük langyos vízzel, és a belet óvatosan, vigyázva, hogy ki ne szakadjon, ráhúzzuk. Egy pár cm-es darabot visszahagyunk a másik végéből, amelyre csomót kötünk, majd a töltőfát lassan nyomva a bélbe préseljük a kolbászhúst. A kolbásztöltés általában kétemberes munka, az egyik a töltőt nyomja, míg a másik fogja és lassan húzza a bél már megtöltött részét. A megtöltött kolbászt 25-30 cm-es távolságonként egyszer-kétszer megcsavarjuk, a végére pedig csomót kötünk. Bő vízben lemossuk, lecsepegtetjük, és felhasználásig tiszta rúdra akasztva, hideg helyen tároljuk. Sütés előtt a kolbászt 4-5 cm-enként sütővillával megszurkáljuk. Leöntjük a felforrósított zsírral, és 175 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Párolt káposztával kínáljuk, amelyhez a felszeletelt hagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon. Megszórjuk a köménymaggal, és megvárjuk, amíg a magok kipattogzanak. Hozzáadjuk a vékonyra szelt káposztát, az ecetet, a xilitet és a sót, majd közepes lángon, fedővel letakarva, időnként átkeverve készre pároljuk. Azonnal, forrón tálaljuk.

Ha házi kolbászt készítünk, garantáltan biztosak lehetünk benne, hogy adalékanyagoktól mentes finomság kerül a tányérunkra, ha pedig többet készítünk belőle, mint amennyire éppen szükségünk van, egy részét még a sütés előtt le is fagyaszthatjuk.

házi kolbász párolt káposztával