Paleolit receptek

Kávémousse babapiskótával

2019.10.03 17:46
Kávémousse babapiskótával

Hozzávalók 4-5 személyre:
A babapiskótához:
• 2 egész tojás
• 2 ek. eritrit (porcukor állagú)
• 3 dkg darált mandula
• 2 dkg nyílgyökérliszt

A kávémousse-hoz:
• 2 tojás kettéválasztva
• 10 dkg eritrit (porcukor állagú)
• 2 csapott ek. tápiókakeményítő
• 1 dl meleg paleo tej (pl. mandulatej, ToTu vagy kókusztej)
• 4 lapzselatin
• 1,5 dl forró, erős kávé
• 1 rúd vanília magjai
• 1,5 dl mandulatejszín behűtve (kókusztejszín, kókuszkrém is lehet)


A babapiskóták áztatásához:

• 1 dl langyos kávé
• 2 tk. eritrit

 

Elkészítési idő: 70 perc


Elkészítés:
Először a babapiskótát készítjük el; ezt már akár napokkal előre is meg lehet sütni, de legalább előzo nap érdemes, hogy ki tudjon száradni. Az egész tojásokat az eritrittel együtt minimum 8-10 percig verjük, míg sűrű, krémes állagot nem kapunk. A mandulát elkeverjük a nyílgyökérliszttel, és beleforgatjuk a tojáskrémbe.
Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát egy nagyobb habzsákba töltjük, ollóval lyukat vágunk rá, és babapiskóta-formákat nyomunk a papírra. Először egy kis korongot, majd lefelé húzva egy vonalat és újból egy kis korongot.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük, hagyjuk teljesen kihűlni, és végül szobahomérsékleten, fedő nélkül száradni.
A mousse elkészítéséhez a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájukat habosra verjük az eritrit felével, 3-4 percig, míg kicsit kifehéredik. Beletesszük a tápiókakeményítot és a vaníliát, csomómentesre összedolgozzuk, és eközben lassan hozzáadjuk a meleg paleo tejet is. Aztán az egészet átöntjük egy kisebb fazékba, és kevergetés közben alacsony lángon 4-5 perc alatt besűrítjük, de ügyeljünk oda arra, hogy forralni nem szabad. A zselatint beáztatjuk hideg vízbe 5 percre, majd onnan kivéve feloldjuk a puha lapokat a forró kávéban, ezt is a krémhez keverjük, és hagyjuk hűlni. A tojások fehérjét elkezdjük felverni, amikor félkemény, akkor kanalanként adagoljuk hozzá a maradék eritritet, és fényes, kemény habbá verjük. A behűtött mandulatejszínt is felverjük, és amikor a kávés krém már kihűlt, és elkezd dermedni, akkor kisebb adagokban hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a tejszínt is. Az előkészített kelyhekbe vagy poharakba beletesszük a babapiskótát, ecsettel átkenjük langyos kávéval, majd
a tetejére kanalazzuk a kávés mousse-t.
A közepébe még egy sor piskótát teszünk, amit lekenünk kávéval, a tetejére pedig újra mousse kerül. Behutjük legalább 2 órára, tálalás előtt megszórjuk a tetejét kakaóporral vagy reszelt étcsokoládéval, és babapiskótával díszítve tálaljuk.

A kávénak mértékkel fogyasztva sok jótékony hatása van, ráadásul desszertként is fogyaszthatjuk. A kisebbeknek pedig remek rágcsálnivaló lehet a babapiskóta, érdemes többet sütni belőle.

Kalmár Erzsébet receptje