Paleolit receptek

Lenmaglepény tavaszi zöldségekkel

2017.04.20 14:16

Hozzávalók 4 személyre: 
A lepényhez:
- 10 dkg lenmagpehely
- 4 dkg szezámliszt
- 4 dkg gesztenyeliszt
- 2 dkg útifűmaghéjliszt
- 1,5-2 dl víz
- 1 kk. só
- 1 kk. őrölt köménymag
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 kk. citromlé
- 2 tk. zsír
- 1 tk. liszt az edény szórásához
(a legideálisabb a kókuszliszt)

A citromos avokádókrémhez:
- 2 avokádó

- 1 citrom leve
- 1 csipet só és eritrit az avokádóhoz

 

A feltéthez:
- vegyes zöldsaláta (pl. jégsaláta, rukkola, káposztalevél, sárgarépacsíkok)

Elkészítési idő: 30 perc

 

Elkészítés:

A lepény hozzávalóit összekeverjük, és felöntjük a vízzel. A vízből először öntsünk kevesebbet, elegyítsük el a keverékkel, majd, ha úgy látjuk, hogy további vízre van szükség, mert gyorsan megszívja magát, adagoljunk még hozzá. A keveréket 15 percig állni hagyjuk, míg a len jól meg nem szívta magát.
Egy 22 cm átmérőjű pizzaformát kikenünk zsírral, és megszórjuk liszttel. Amikor a tészta már formázható, vékonyan a sütőedénybe lapogatjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd visszavesszük 150-re, és kb. 10 perc alatt megsütjük a lepényt. Kihűtjük a tésztát, és egy nagy tányérra borítjuk.
Az avokádók belsejét kikanalazzuk, majd összeturmixoljuk a citrommal, egy pici sóval és eritrittel. Megkenjük a lepényt, a tetejére pedig vegyes salátát és/vagy tetszés szerinti húsféleséget halmozunk.

 

Ez a kiadós reggeli nagyon finom lehet húsos feltéttel is. Használhatunk hozzá hagyományos érlelésű sonkát, vékony karikákra vágott adalékmentes szalámit vagy házi májkrémet is.