Paleolit receptek

Narancsos töklekvár

2019.10.25 10:10
Narancsos töklekvár

Hozzávalók 3 db közepes üveghez:
• 1 kg hokkaido tök vagy sütőtök (tisztított súly)
• 4 db kezeletlen narancs
• 2 db kezeletlen citrom
• 1 dl víz
• 2 dkg pektin
• 12–16 dkg eritrit, ízlés szerint (a hokkaido tök kevésbé édes, mint a sütőtök)

Elkészítési idő: 30 perc


Elkészítés:
A töknek kikaparjuk a magját, meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. 2 narancsnak és a citromoknak vékonyan lehámozzuk a héját, úgy, hogy a fehér rész ne legyen benne, és apró kockára vágjuk. A gyümölcsök levét kicsavarjuk, és félretesszük. A másik 2 narancsot meghámozzuk (a fehér részt is levágjuk róluk, és a húsukat „kifilézzük” (a narancshúst egy éles, kis késsel a hártyák közül kivágjuk), majd kockára vágjuk. Egy tálban valamennyi eddig említett hozzávalót összekeverjük, és lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap átrakjuk az egészet egy lábasba, felöntjük a vízzel, puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A pektint egy kevés eritrittel összekeverjük, a lekvárhoz adjuk, és állandóan keverve 3-4 percig tovább főzzük, majd a lekvárt forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket 10 percre fejjel lefelé állítjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Ez a narancsos sütőtöklekvár az ősz színeit és ízeit idézi. Ünnepi aprósüteményekben, sőt bejgliben is kiválóan felhasználhatjuk.

Mojzes Éva receptje