Paleolit receptek

Paleolit granola cseresznyével és mazsolával

2017.04.28 11:55

Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg vegyes, nyers mag (mandula, kesudió, dió, tökmag)

- 2 dkg kókuszolaj
- 2 ek. víz
- 2 dkg eritrit- vagy xilitpor
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- ½. kk. fahéj
- 1 csipet tengeri só
- 1 marék arany mazsola
- friss cseresznye/meggy/áfonya ízlés szerint
- 1 marék kókuszchips (opcionális)

 

Elkészítési idő: 60 perc

 

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 140 fokra, és egy nagy, széles tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A mandulát, a diót, a kesut és a kókuszchipset beletesszük egy aprítógépbe, és párszor megpörgetjük. A cél, hogy kisebb darabokat kapjunk. (Ha az aprítógéppel nem járunk sikerrel, akkor tegyük a magokat egy zacskóba, és egy vágódeszkán húsklopfolóval aprítgassuk őket.)
Az édesítőt feloldjuk a vízben, majd egy kis forralóedényben összekeverjük a kókuszolajjal, a fahéjjal és a vaníliával, és összemelegítjük őket.
Az aprított magokhoz keverjük a tökmagot, az egészet bedörzsöljük a fűszeres kókuszolajjal, majd egyenletesen, egy rétegben elrendezzük a tepsin. Kb. 25-30 percre betoljuk a magokat a sütőbe, és a sütés alatt egyszer átkeverjük őket. Szép világosbarnára fog pirulni a granolakeverékünk.
Miután kivettük, hozzáadjuk a mazsolát és a tengeri sót. Kb. 20 percre állni hagyjuk, hogy kihűljön. Ízlés szerint választott, friss gyümölccsel tálaljuk.

 

Akinek időnként hiányzik ez a fajta roppanós, tejben ázó, enyhén fűszeres és szárított gyümölcsöktől savanykás reggeli élmény, az bátran próbálja ki ezt az egyszerű receptet. Hűtőben 1 hétig is eláll. 100%-os ananászlével (1:1 arányban) higított kókusztejjel pedig igazi egzotikus ízvilágot varázsolhatunk vele asztalunkra.