Paleolit receptek

Szalonnás pogácsa

2017.07.13 14:43

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 25 dkg mandulaőrlemény
- 10 dkg nyílgyökérliszt
- 3 dkg tojásfehérjepor
- 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
- ½ csomag foszfátmentes sütőpor
- 1,5 tk. só
- ½ -1 dl szénsavas ásványvíz (szükség szerint)
- 1 ek. almaecet
- 1 ek. kacsazsír
- 1 ek. szalonnazsír
- 10 dkg császárszalonna apróra vágva, elősütve

A szóráshoz:
- szezámmag

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Elkészítés:
Az apróra vágott baconszalonnát zsírjára 
pirítjuk, leszűrjük, félretesszük. Közben a liszteket egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a tojást, a vizet, a zsiradékokat, az ecetet, a sót és a kisütött császárszalonnát, majd az egészet összegyúrjuk. Egy fél órára hűtőbe tesszük. Akkor jó a tészta, ha nem ragad a kezünkhöz (ha túl lágy, akkor nyílgyökérliszttel szórjuk meg, ha morzsalékos, ásványvizet adunk hozzá szükség szerint, hogy jól gyúrható legyen). Fagylaltos kanállal a legkönnyebb adagolni a tésztát, amelyet egy picit lelapítunk, majd kézzel formázunk. Tojással kenjük le, és kekszmorzsával vagy szezámmaggal szórjuk meg. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nagyon jól szuperál szendvics helyett, szívből ajánljuk csomagolt tízórainak.

szalonnás pogácsa