Paleolit receptek

Szezámos ropogós

2017.02.23 15:15

Hozzávalók 4 személyre:
- 2,5 dkg szezámliszt
- 5 dkg darált mandula
- 2,5 dkg tápiókakeményítő
- 2 L-es biotojás
- 1/2 kk. só
- 1/2 dl szűrt víz vagy kókusztej
- 2 ek. kókuszolaj vagy -zsír
- 1/4 kk. szódabikarbóna
- 1 kk. almaecet
- 1 marék friss petrezselyem
- 5 dkg natúr szezámmag

 

Elkészítési idő: 20 perc

 

Elkészítés:
A szezámlisztet, a mandulát, a tápiókakeményítőt, a tojást és a vizet csomómentesen összekeverjük. Akkor jó az állaga, ha sűrű palacsintatésztához hasonlít. Hozzákeverjük a sót, az előzőleg megolvasztott kókuszolajat vagy - zsírt és a friss petrezselymet. Előmelegítjük a sütőt, és előkészítünk egy sütőpapírral leterített lapos tepsit. Csak a sütést megelőzően adjuk hozzá a tésztához a szódabikarbónát és az ecetet, ami felpezseg: ez teszi majd kissé levegőssé a tésztánkat.
A tésztát ráöntjük a sütőpapírra, és kb. 25 mm vastagságban egyenletesen szétterítjük egy spatulával vagy kanállal. A tetejét natúr szezámmaggal szórjuk meg, és 180 fokon kb. 5-10 percig sütjük. Minél tovább hagyjuk bent, annál ropogósabb lesz a végeredmény.
Ha elkészült, derelyevágóval hosszú csíkokat szeletelhetünk belőle. 
A feltétet folyamatosan variálhatjuk a gyerekek ízlése szerint, ugyanis napraforgómaggal, pici szalonnacsíkokkal, darált tepertővel vagy (bár ez kompromisszum megoldás) reszelt parmezánnal is nagyon finom.

 

Tízóraira vagy uzsonnára gyakran elegendő néhány darab sós ropogtatnivaló egy fél tojással vagy egy szelet sonkával. Húsz perc alatt könnyedén varázsolhatunk ilyen finomságot, egy kis dobozban pedig még a táskában is elfér!