Paleolit receptek

„Túrós” pogácsa

2017.12.21 14:35

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 20 dkg mandulaőrlemény (hámozott, őrölt mandula)
- 2 tk. konjakliszt
- 3 dkg útifűmaghéj
- 10 dkg tápiókakeményítő vagy nyílgyökérliszt
- 1 tasak instant élesztő (7 g)
- 25 dkg ToTu
- 10 dkg puha ghí vagy kókuszzsír
- 2 tojássárgája + 1 egész tojás
- 1 csapott ek. só (ízlés szerint kevesebb)
- 1 dl ToTu tej
- 5 dkg parmezán sajt reszelve (opcionális)
- egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggató
- 2-3 ív sütőpapír

A tetejére:
- 1 felvert tojás
- mák, szezámmag ízlés szerint

Elkészítési idő: 75 perc



Elkészítés:
A mandulát, a konjaklisztet, az útifűmaghéjat és a tápiókát egy tálba szitáljuk, beleszórjuk az élesztőt, és hozzákeverjük a ToTut és a ghít. Összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a ToTu tejet (ha használunk, a parmezánt is), majd az egészet alaposan összegyúrjuk. Akkor jó a tészta, ha nem ragad a kezünkhöz. Labda formájúra alakítjuk, és nagyjából fél órát pihentetjük. Két réteg sütőpapír között kb. 2,5 cm vastag lappá nyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk a pogácsaszaggatóval. (A megmaradó részeket újra összegyúrjuk, illetve kilapítjuk, és ezt is kiszaggatjuk.) A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. A tetejüket lekenjük tojással, és mákkal, szezámmaggal hintjük meg. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 perc alatt sülnek aranybarnára.

A tészta néhány perc alatt összeállítható, sütésig pedig akár a hűtőben is pihentethetjük, így bármikor elkészíthető frissen. Napokig friss is marad, így ideális vendégváró az ünnepekre.

túrós pogácsa