Paleolit receptek

Zöldfűszeres-szalámis rózsa

2018.06.21 15:00

Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
• 10 dkg darált szezámmagpehely
• 5 dkg tápiókakeményítő
• 6 dkg kókuszliszt
• 1,5 dkg útifűmaghéj
• ½ tk. só
• 1 nagy tk. szódabikarbóna
• 3 dkg kókuszolaj
• 2,5 dl forró víz
• 1 ek. citromlé

A töltelékhez:
• 5 dkg olvasztott kókuszolaj/libazsír
• 1 kis csokor vegyes zöld fűszer apróra vágva (pl. kapor, bazsalikom, snidling, petrezselyem)
• 1 csipet só, bors
• 20 dkg adalékmentes szalámi szeletelve

 

Elkészítési idő: 45 perc


Elkészítés:
A tésztához összevegyítjük a száraz hozzávalókat. Felforraljuk a vizet, belekeverjük a kókuszolajat és a citromlevet, és a száraz hozzávalókra öntjük. Egy kanállal addig keverjük, míg gombóccá nem áll össze a tészta, majd hagyjuk langyosra hűlni. A töltelékhez az olvasztott olajat elkeverjük egy csipet sóval és őrölt borssal, és hozzáadjuk a zöld fűszereket.
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk: ha szükséges, szitálhatunk valamilyen lisztet a nyújtáshoz az asztallapra. A tésztát zöld fűszeres olajjal kenjük meg, és 12 csíkra vágjuk. A szalámiszeleteket elfelezzük vagy kisebb darabokra vágjuk, attól függően, mekkorák. A tésztacsíkokra rakjuk őket úgy, hogy némileg fedjék egymást, és túllógjanak a széleken.
Szorosan felcsavarjuk a csíkokat, az aljukat pedig fogpiszkálóval tűzzük meg, hogy ne tudjanak kitekeredni. Sütőpapíros tepsire helyezzük, és 175 fokra előmelegített, alsó-felső funkcióra állított sütőben kb. 12-15 percig sütjük őket, majd rácson hűtjük ki teljesen.

Látványos reggeli vagy délutáni harapnivalónak is elkészíthető, és munkába, iskolába is lehet csomagolni. A zöldfűszereket mindenki ízlése szerint variálhatja, érdemes pár cseréppel otthon is nevelgetni kedvenceinkből, hiszen ezek akár egyetlen ablakpárkányon is elférnek.

zöldfűszeres-szalámis rózsa