Paleolit receptek

Zsebes hús fehér-batáta-pürével

2018.02.15 15:29

Hozzávalók (4 személyre):
A töltelékhez:
• 6 szelet nyes füstölt tarja
• 15 dkg füstölt kolbász felkarikázva
• 2 ek. ToTu krém (sajt helyett)
• 6 ek. szárított zöldség és gomba (kápia paprika, paradicsom, rókagomba, vargánya)
• 10 dkg baconszalonna
• egy kevés zsír a fóliához

A páchoz:
• 2 dundi gerezd zúzott fokhagyma
• 2 ek. Paleolaj
• 2 kk. csípospaprika-krém
• 2 kk. szárított petrezselyem
• 2 kk. szárított snidling
• 1 kk. só
• 1 kk. őrölt kömény
• 1 kk. őrölt bors

 

A körethez:
• 1 kg hámozott batáta főzve/párolva
• 2 ek. aszalt kápia paprika és paradicsom
• 2 ek. ToTu krém extra
• 1 ek. ghí
• só, bors, őrölt szerecsendió

 

Elkészítési idő: 150 perc + pácolás


Elkészítés: 
A tarját előző este előkészítjük: 3 zsebet vágunk a húson, úgy, hogy az alja egyben maradjon. A páchoz szükséges hozzávalókat összekeverjük, majd ecsettel mindenhol bekenjük a húst, a zsebeket is. Fóliába csomagolva egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Az aszalványokat beáztatjuk, alaposan kinyomkodjuk, végül összekeverjük a ToTu krémmel. Minden zsebbe 2 szelet füstölt tarját rakunk, majd közéjük pakoljuk a ToTu krémmel összekevert aszalványokat és a kolbászt. A tetejét keresztben baconszalonna-szeletekkel fedjük, majd zsírral lekent alufóliában szorosan feltekerjük. A végeit lezárjuk, mint a szaloncukrot, hogy megtartsa a formáját. Tepsibe rakjuk és 160 fokra előmelegített sütőben 60 percig pároljuk. Levesszük a fóliát, és 180 fokon kb. 30-40 perc alatt szép pirosra kapatjuk a pecsenyét, közben a pecsenyelével locsolgatva. Szeletelés előtt minimum 10 percig pihentetjük és a batátapürével kínáljuk. Ennek elkészítéséhez nem kell más, mint simára keverni az összes hozzávalót.

 

Különleges és ízletes, látványos pecsenye hétvégére, ünnepekre, amit melegen és hidegen egyaránt tálalhatunk. Ha nincs kéznél szárított zöldség, akkor friss kápia paprikával, vöröshagymával is tölthetjük, de az erdei gombákat semmiképp se hagyjuk ki belőle!

 

zsebes hús fehér-batáta- pürével