Paleolit receptek

Erőleves nyúlból háromszínű tojáskocsonyával

2019.04.04 09:40
Erőleves nyúlból háromszínű tojáskocsonyával

Hozzávalók 8 személyre:
• 1 egész nyúl megtisztítva
• 1 sovány sertéscsont
• 3 szál répa
• 3 szál petrezselyem
• 3 fej vöröshagyma
• ½ fej fokhagyma
• fűszerek: só, morzsolt kakukkfű, szegfűbors, babérlevél, egész bors

A derítéshez:
• 20 dkg darált sertéshús
• só
• 2 tojásfehérje
• 4 dkg paradicsompüré


A tojáskocsonyához:
• 4 tojássárgája
• 1 M-es tojás
• ½ tk. só
• 1 csipet reszelt szerecsendió
• ½ dl víz
• a piros részhez: paradicsompüré
• a zöld részhez: parajpüré

 

Elkészítési idő: 240 perc


Elkészítés:
A sovány sertéscsontokat a fazék aljára helyezzük, és rátesszük a darált húsból sóval, paradicsompürével és tojásfehérjével alaposan kikevert masszát. A legvégén a nyúlhús kerül a fazékba. Az egészet óvatosan felöntjük vízzel, sózzuk és lassú tűzön 2 órán át főzzük.
A darált húsos derítésnek (folyadéktisztításnak) köszönhetoen a levesünk szép tiszta marad, de ha mégis szükséges, akkor most lehabozhatjuk, majd beletesszük a fűszereket és a zöldségeket. További 2 órán át, éppen csak kis lángon készre főzzük.
A tojáskocsonyához egy hagyományos, magas falú gáztepsit a harmadáig töltünk vízzel.
Villával alaposan kikeverjük a kocsonya hozzávalóit, felöntjük ½ dl vízzel, majd sűrű szövésű szitán átengedjük és háromfelé osztjuk.
Az elsőbe a paradicsompürét, a másodikba a parajpürét keverjük, a harmadikat pedig színezés nélkül hagyjuk. Szilikonos formába töltjük a tojásos masszákat, és óvatosan a tepsibe teszszük őket. Lefóliázzuk és 80 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre gőzöljük. Kihűtjük és a leves betétjeként tálaljuk.

A derítésről
A derítés az a konyhatechnikai eljárás, amely segítségével a hús-, az erő- és a csontleveseket, illetve az aszpikot tisztítani szokták. Így tökéletesen átlátszó, aranyló folyadék lesz az eredmény, lebegő részecskék nélkül. Dolgozhatunk felvert tojásfehérjével vagy darált hús, tojásfehérje és paradicsompüré keverékével, amit alaposan összekeverünk a tisztítandó lével, egy pillanatra felforraljuk, 10-15 percig hagyjuk ülepedni, végül pedig átszűrjük. A hideg, lezsírozott levest is szokás deríteni, így kétszer is megfőzzük, és csodálatosan ízes, tiszta levet kapunk.

Hagyományos húsleves különlegesen, a tavaszi ünnepekre hangolódva. A hosszú ideig, lassú tűzön főzött erőleves kiváló immunerosítő, továbbá a sok zselatinnak köszönhetően a porcoknak is jó
barátja.

Ambrus Anett receptje