Paleolit receptek

Fermentált kapros cukkini

2019.07.11 12:40

Hozzávalók két 1 literes üveghez:
• 1 közepes sárga héjú cukkini hasábokra vágva
• 1 közepes zöld héjú cukkini hasábokra vágva
• 1 l víz
• 1 ek. só
• 4 gerezd fokhagyma csíkokra vágva
• 2 tk. szárított kapor

Elkészítési idő: 4-7 nap


Elkészítés:
Az üvegek aljára szórjuk a kaprot és a fokhagymát. Alátesszük az előkészített zöldséget, és jó szorosan lenyomkodjuk őket (felül kb. kétujjnyi üres helyet hagyva). Óvatosan felöntjük a sós vízzel úgy, hogy ellepje a zöldségeket. Egy megfelelő méretű, tisztára mosott kővel, esetleg káposzta- vagy karfioltorzsával vagy egy méretben passzoló üveggel nehezíthetjük le. A befőttesüveg alá mindenképp tegyünk tálcát, mert az erjedési folyamatok során a lé túlcsordul a peremen. Az üveget sötét helyre tesszük, és pár napig nem bolygatjuk. Ha szükséges, a levet pótolhatjuk egy kevés szűrt vízzel vagy sóoldattal. Lefedjük, de csak lazán, hogy maradjon hely a keletkező gázoknak. Minél tovább hagyjuk érni, annál intenzívebb lesz az íze. Ha már megfelelőnek érezzük, hűtőszekrénybe rakjuk (a hidegben lelassul a fermentáció), és rendszeresen fogyasztunk belőle.

Házi zöldségfermentálással olyan egészséges savanyúságot készíthetünk magunknak, amely hasznos baktériumokkal és némi K2-vitaminnal is támogatja a szervezetünket. Nincs szükség hozzá ecetre, csak sós vízre, a zöldségek íze tejsavas erjesztéssel bontakozik ki. Aki most készíti először, ne ijedjen meg, az illata és az íze is inkább a kovászos uborkáéra vagy a savanyú káposztáéra emlékeztet, mint az ecetes-cukros savanyúságokéra!

fermentált kapros cukkini

Webáruház készítés