Paleolit receptek

Flódni

2020.11.12 14:38

Hozzávalók egy kb. 22x22 cm-es tepsihez, azaz legalább 24 szelethez:
A tésztához:
• 2 dkg útifűmaghéj
• 2 dl víz
• 10 dkg makadámdióliszt
• 10 dkg gesztenyeliszt
• 10 dkg kókuszliszt
• 5 dkg nyílgyökérliszt
• 1 csipet szódabikarbóna
• 5 dkg eritrit
• 4 tojás
• 10 dkg puha kókuszzsír

A töltelékekhez:

A mákos réteghez:
• 25 dkg darált mák
• 10-12 dkg eritrit
• 5 dkg ghí
• 1,5 dl víz
• 1 citrom reszelt héja
• 1 csapott kk. őrölt fahéj
• 25 dkg darált dió
• kb. 1 dl víz
• ½ tk. őrölt fahéj
• ¼ tk. vaníliaőrlemény
• 5 dkg eritrit
• 1 kg édesebb fajta alma, hámozva, vékonyan szeletelve
• kb. 50 dkg natúr szilvalekvár

Elkészítési idő: 150 perc


Elkészítés:

A tésztához keverjük el a vízben az útifűmaghéjat, és hagyjuk állni 10 percig. Egy tálban keverjük össze a makadámdió-, a gesztenye-, a kókusz- és a nyílgyökérlisztet egy csipet szódabikarbónával és az eritrittel. Adjuk hozzá a tojásokat, a kókuszzsírt és az útifűmaghéjból készült zselét. Alaposan gyúrjuk össze. Mérjük le a tésztát, aminek most kb. 90 dekát kell nyomnia. Osszuk el ötfelé úgy, hogy az egyik adag kicsit több legyen, mint a másik négy. A nagyobból könnyebb lesz a tetejére szánt lapot kinyújtani. A legegyszerűbb módszer, ha két réteg sütőpapír között nyújtjuk ki a lapokat.
A máktöltelékhez a darált mákot az összes többi hozzávalóval lábasba tesszük és felmelegítjük, úgy, hogy az eritrit és a ghí beleolvadjon a masszába. A diótöltelékkel is hasonlóan járjunk el, ehhez kevesebb édesítés is elegendő.
Az almát egy csepp vízzel pároljuk meg, és szűrjük le. Külön nem szükséges édesíteni, és a belőle kifőtt levet felhasználhatjuk, ha a mák- vagy a diótöltelék állás közben túlzottan besűrűsödne. Mindkettő legyen lágy és krémes, hiszen még sokáig fog sülni, száradni.
Nyújtsuk ki az első tésztalapot és helyezzük a tepsink aljára, amit vékonyan kikentünk egy kis kókuszzsírral. Ha nem tudunk pont akkora tésztalapot gyártani, ne csüggedjünk, össze lehet plasztikázni a kívánt méretet. Kenjük meg a mákkal, aztán ismét tészta, alma, dió és végül a szilvalekvár kerüljön a lapok közé. A tetejét borítsuk be a kicsit több tésztából készült lappal, és 160 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 75 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszeleteljük. A legjobb, ha már előző nap elkészítjük, és csak másnap vágjuk fel.

Aki valaha bevállalta, az tudja, hogy nem kis kihívás, főleg a paleováltozata, ahol a tészta azért kevésbé rugalmas, mint a hagyományosé. Viszont mihelyt beleharapunk a zamatos, ízletes rétegekbe, garantáltan az jut eszünkbe: megérte a fáradtságot! Több nappal az ünnep előtt meg lehet sütni, és hűvös, szellős helyen tárolni, mert az ízek összeérésével csak egyre jobb lesz!

Flódni