Paleolit receptek

Füstölt lazacos szívtorony madársalátával

2019.02.14 09:42
Füstölt lazacos szívtorony madársalátával

Hozzávalók 2 személyre:
• füstölt lazac
• madársaláta
• uborka

A lepényhez:
• 4 M-es tojás
• 1 csipet só
• 1 ek. citromlé
• ½ tk. szódabikarbóna
• 50 g szezámmagliszt
• 20 g kókuszolaj
• 100 g tápiókakeményítő
• 20 g kókuszliszt
• 50 ml víz

 

A majonézhez:
• 2 tojássárgája
• 3 tk. dijoni mustár
• 2 dl ghí
• 1 ek. olívaolaj
• eritrit, só, bors
• ½ citrom leve
• lila hagyma, kápia paprika, petrezselyemzöld, fekete olívabogyó

 

Elkészítési idő: 50 perc


Elkészítés:
A kenyérlepényhez a száraz hozzávalókat elkeverjük egy tálban, egy másikba pedig beleütjük a tojásokat, és homogénre keverjük oket a vízzel, a kókuszolajjal és a citromlével.
Elvegyítjük a kettőt, csomómentesre keverjük a masszát, és szilikonlappal bélelt, kb. 20x30 cm nagyságú tepsiben 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük, lapjával félbevágjuk, és szív alakú kiszúróval formákat szaggatunk belőle.
A majonézhez egy kézi habverővel kikeverjük a tojássárgájákat, az olívaolajat és a mustárt, majd folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a ghít is. Tetszés szerint citromlével, eritrittel, sóval és őrölt borssal ízesítjük. A lila hagymát, a kápia paprikát, a petrezselyemzöldet és az olívabogyót nagyon apróra vágjuk, és végül ezeket is a majonézhez keverjük.
A tornyot a következőképpen állítjuk össze. Egy szelet lepényt megkenünk majonézzel, ráteszünk egy darab lazacot, arra pedig egy vékony szelet uborkát, tetszés szerint ismételve a műveletet.
A madársalátát megmossuk, sózzuk, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal, alaposan átforgatjuk és frissen tálaljuk.

Egyszerő, hangulatos eloétel a szerelmesek ünnepének még romantikusabbá tételéhez – minimális idő- és energiaráfordítással. Amíg sül a lepény, elkészíthető a majonéz és a saláta, a tálalás pedig a fantáziánkra van bízva!

Ambrus Anett receptje