Paleolit receptek

Fűszeres fehérrépa-főzelék pirított baconnel

2016.11.17 17:20

Hozzávalók 4 személyre:

- személyenként 2 szelet baconszalonna (kockára vágva vagy egyben)
- 1 ek. kókuszzsír
- 1 nagyobb vöröshagyma durvára vágva
- 3 gerezd fokhagyma félbevágva
- 1 csapott ek. garam masala fűszerkeverék
- 4 fehérrépa hámozva, 2-3 cm-es darabokra vágva
- 2 dl kókusztej
- 1 l zöldség alaplé
- frissen őrölt fekete bors, tengeri só ízlés szerint
- 1 piros csilipaprika apróra vágva (díszítésnek, elhagyható)
- 1 marék friss korianderzöld aprítva (díszítésnek, elhagyható)

 

Elkészítési idő: 

50 perc

 

Elkészítés:

Először a bacont készítjük el: a sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy nagy tepsit kibélelünk szilikonos zsírpapírral, ráhelyezzük a bacont, és kb 10 perc alatt megsütjük (ízlés szerint apríthatjuk vagy meghagyhatjuk egészben), majd félretesszük.
Egy lábosban felhevítjük a kókuszzsírt, rádobjuk a hagymákat és a garam masalát. Alacsony hőmérsékleten kb. 5-7 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fehérrépát, jól összekeverjük, és 2-3 percig pirítjuk. Ezután ráöntjük a levest és a kókusztejet, megkeverjük, ráteszünk egy fedőt, és kis lángon kb. 30 percig főzzük. Amikor a fehérrépa megpuhult, lehúzzuk a tűzhelyről, és botmixerrel a kívánt állagúra pürésítjük. Sóval és borssal ízesítjük, baconnel tálaljuk, végül a csilivel és a korianderrel díszítjük.

 

Hideg időben legtöbbször egy igazi testet-lelket melengető ételt kívánunk. A keleti fűszerek nagyon jó szolgálatot tesznek az ilyen finomságok elkészítésében. A legegyszerűbb fogásokat, mint amilyen ez a főzelék is, rafinált fűszerezéssel tehetjük különlegessé, érdemes tehát kísérletezni.