Paleolit receptek

Gyömbéres mentás céklasaláta

2020.07.16 14:08

Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg sült vagy főtt cékla, csíkokra vágva

A hagyma forrázásához:
• 2 dl víz
• 5 dkg eritrit
• 1 tk. só
• 2 ek. fehérborecet
• 1 kis csili
• néhány szem egész bors
• 1 babérlevél

A salátához:
• 2 kis lilahagyma, vékonyan felkarikázva
• 10 dkg vegyes salátalevél vagy lollo rosso saláta
• 1 marék mentalevél
• 1 csokor petrezselyem (csak a levelek)


Az öntethez:
• 2 ek. szűz olívaolaj
• 3 ek. forrázólé
• 1 tk. friss reszelt gyömbér

 

Elkészítési idő: 40 perc


Elkészítés:
Ha úgy döntünk, hogy házilag sütünk céklát, a sütési idő – forró sütőben – 45 perctől kezdve akár 2 óra is lehet, mérettől függően. Ha egy hegyes kést már könnyedén bele tudunk szúrni, akkor van kész. Kicsit kihűtve gond nélkül le lehet húzni a héját. Természetesen elkészíthetjük jó előre, akár egy-két nappal korábban is.
A forrázóléhez a vizet kis lábosba tesszük, hozzáadjuk az eritritet és a sót, és jól öszszeforraljuk. Beletesszük az ecetet, a csilit, a borsot és a babérlevelet, majd úgy, ahogy van, ráöntjük a felkarikázott hagymára, és hagyjuk állni legalább fél órát.
4 tányéron elrendezzük a saláta-, a menta-, és a petrezselyemleveleket, a céklacsíkokat és az édes-savanyú, forrázott hagymát. Az olívaolajat összekeverjük a forrázólével és a gyömbérrel, a salátára locsoljuk és frissen tálaljuk.

Készen is kapható natúr, főtt cékla, ami lényegesen leegyszerűsíti az ügymenetet, de alufóliába csomagolva otthon is megsüthetjük. A kettő között van egy kis különbség… Ha rászánjuk magunkat az otthoni sütésre, érdemes egyszerre többet készíteni. Gyönyörűen megtartja a színét, zamatát, így többféle ételhez is felhasználhatjuk, hiszen a hűtőben jól eláll. A recepthez használt forrázólével leöntve például isteni finom!

Gyömbéres mentás céklasaláta