Paleolit receptek

Háromrétegű csokipuding

2017.02.23 14:56

Hozzávalók 4 személyre:
A csokikrémhez:
- 2 jó érett, puha avokádó
- eritrit-, vagy xilitpor ízlés szerint (kb. 1 púpos ek.)
- 2 ek. holland kakaópor
- 1 ek. kókuszzsír
- 1 kk. citromlé
- 1/2 kk. fahéj
- 1/2 vaniliarúd kikapart magjai

A morzsához:
- 6-7 dkg darált dió
- 1 ek. eritrit/xilit

A habhoz:
- 1/2 l kókusztej (a zsírosabb része)
- habszifon + 1 habpatron
- étcsokiforgács a díszítéshez

 

Elkészítési idő: 40 perc

 

Elkészítés:
A csokikrémhez az összes hozzávalót egy magas falú tálba tesszük, és botmixerrel jó krémes állagúra pürésítjük. Megkóstoljuk, és ha nem elég édes, egy kis eritrit vagy xilitpor hozzáadásával állítjuk be az ízét.
A morzsához a darált diót összekeverjük az édesítővel.
A habhoz a kókusztejet a szifonba töltjük, beletekerjük a patront, összerázzuk, és máris használható. Ha mégsem sikerül elsőre habos állagot elérni, akkor egy másik patront is szükséges beletennünk.
Egy szép pohárba vagy kehelybe tálaljuk az édességet úgy, hogy alulra kerül a diómorzsa, utána habzsákból kinyomjuk a csokikrémet, a végén pedig (célszerű közvetlenül a fogyasztás előtt) rányomjuk a habot. A tetejét étcsokiforgáccsal díszítjük.

Ezt a receptet a kétéves kislányomon teszteltem, akinél jelenleg első helyen áll a pohárdesszertek kategóriájában. Az alsó réteg finom morzsa, a középső csupa csoki, a teteje pedig vetekszik a hagyományos tejszínhabbal. E három teljesen különböző szín, textúra és íz találkozása szavakkal szinte leírhatatlan élményt nyújt, ezért nem is próbálom tovább magyarázni.