Paleolit receptek

Illatos füvekkel sütött citromos csirke vegyes zöldségchips- szel

2020.04.23 15:49
Illatos füvekkel sütött citromos csirke vegyes zöldségchips- szel

Hozzávalók min. 4 személyre:
A csirkéhez:
• 7 dkg Himalája- vagy parajdi só
• 2 egész citrom lesikálva, egyforma széles karikákra vágva
• 1 egész csirke belsőségektől megtisztítva, alaposan átmosva, lecsöpögtetve
• 1 bouquet garni fűszercsokor, azaz: 1-1 kis csokor kakukkfű és petrezselyemlevél, 1 babérlevél
• 6 szem szegfűszeg
• 3 egész szegfűbors

A zöldségchips-hez:
• kb. 1,5 dl kókuszzsír a sütéshez
• 80 dkg sárga- és fehérrépa vegyesen
• só ízlés szerint

Elkészítési idő: 105 perc


Elkészítés:
200 fokra, légkeveréses funkcióra kapcsoljuk a sütőt. A csirkét alaposan átmossuk kívül-belül, és lecsöpögtetjük. Egy széles sütőtálban egyenletesen leterítjük a sókristályokat, és ráfektetünk egy egész, felszeletelt citromot. A csirke hasüregébe helyezzük a zöldfűszercsokrot és a szegfűszeget, szegfűborsot, végül a csirke tetejét is beborítjuk egy egész, felszeletelt citrom karikáival, és lefedjük a tálat. 200 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük, ám 30 perc elteltével megfordítjuk a csirkét, és meglocsolgatjuk a sütőzsírjával. Ettől lesz egyenletesen sós és ínycsiklandóan ragacsos a bőre. Ügyelünk rá, hogy ezután is gondosan lefedjük a húst.
1 óra elteltével levesszük a fedelét, és 220 fokon (ha van, grillfunkció mellett) kb. 30 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Amíg sül a csirke, meghámozzuk és kisujjnyi hasábokra vágjuk a répákat. Egy vastag papírtörlővel leitatjuk róluk a nedvességet.
Közepes tűzön felforrósítjuk a zsiradékot, és a serpenyőbe tesszük az előkészített hasábokat, arra is ügyelve, hogy csak egy rétegben süssük őket, inkább kevesebb zöldséget egyszerre. A répa akkor lesz ropogós és finoman karamellizált ízű, ha serceg, amikor bedobjuk a zsiradékba. Sütés közben egy pillanatra sem hagyjuk magára a serpenyő tartalmát, mert könnyen odaéghet. Nagyon hamar elkészül, egy-egy serpenyőnyi adag kb. 2 perc alatt megpirul. Egy tálba szedjük a sült hasábrépát, és utólag ízlés szerint sózzuk.

Mámorító illatok, ízletes sült és kiadós lakoma vár ránk ezzel a főétellel – ám mégsem kell tartanunk a romantikusnak induló vacsorák rémétől, az esetleges elnehezüléstől, szénhidrátkómától!

Posta Renáta receptje