Paleolit receptek

Mákos gombóc szederöntettel

2018.11.08 12:36
Mákos gombóc szederöntettel

Hozzávalók 4-5 személyre:
• 4 dl mandulatej/tetszőleges paleo tej
• 12 dkg maniókadara
• 8 dkg darált mák
• 1 ek. citromlé
• 8 dkg eritrit
• 1 ek. kókuszliszt
• 1 tk. reszelt biocitromhéj
• 1 púpozott ek. útifűmaghéj

A forgatáshoz:
• 3-4 ek. darált mák
• 2 ek. eritrit

 

Az öntethez:
• 25 dkg szeder
• 0,5 dl víz
• 6-8 dkg eritrit
• 2 ek. chiamag

 

Elkészítési idő: 25 perc


Elkészítés:
A gombóchoz az útifűmaghéjon és a citromhéjon kívül mindent egy fazékba teszünk, és kevergetés közben sűrűre főzzük. Félrehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a citromhéjat és az útifűmaghéjat, majd alaposan elkeverjük.
Amíg teljesen kihűl, elkészítjük a szederöntetet. A szedret leturmixoljuk az édesítővel és a vízzel, hozzáadjuk a chiamagot, és kis lángon folyamatosan kevergetve 6-8 percig főzzük, majd félretesszük hűlni. A mákos masszából a tenyerünkkel diónyi gombócokat formázunk, megforgatjuk az eritrittel elkevert darált mákban, és a szederöntettel kínáljuk. Behűtve a legfinomabb, de frissen is fogyasztható.

Bármilyen gyümölcsöntettel, lekvárral tálalható, bár szerintünk a legfinomabb valamilyen bogyós gyümölccsel. Ha éppen nincs friss, akkor használhatunk hozzá fagyasztottat is.

Kalmár Erzsébet receptje