Paleolit receptek

Mandulasajt

2021.06.10 17:02
Mandulasajt

Hozzávalók:
A mandulatejhez:
• 4  AP blansírozott mandula (a nagy)
• 1 tk. napraforgó lecitin

• 2 tk. só

 

A sajthoz:
• 60 ml frissen csavart citromlé/Tokaji fehérborecet
• 150 ml olvasztott kókuszolaj

• 1 tk. fokhagymapor/vöröshagymapor
• 1/3 joghurt kultúra (opcionális)
• 2-3 ek. aszalt paradicsom, csili, zöldfűszerekízlés szerint (opcionális)

 

Elkészítés:
Először a tejet készítjük el a Glass Gold géppel. A tartályba öntjük az összes hozzávalót, a minimum jelzésig felöntjük vízzel. Elindítjuk a Dray Bean programot, ha lejárt, hozzákeverjük a citromlevet, és ha lehűlt 42 fokra, hozzákeverjük a kevés vízben feloldott kultúrát is. Hozzáadjuk a fűszereket, a kókuszolajat, beleöntjük a sajtkeveréket a textilszűrőbe, egy edényt rakunk alá és  lecsepegtetjük. Hűtőbe rakjuk, néha megtekerjük a textilzsákot, hogy a savó kifolyjon. Majd egy tetszőleges formába rakjuk, melyet előtte folpackkal kibélelünk, rárakjuk a forma tetejét, hogy könnyebben kitudjuk venni. Majd zárható formába tároljuk felhasználásig. Salátákhoz, szendvicsekhez ideális.

Mojzes Éva receptje
https://mojzeske.blogspot.com/