Paleolit receptek

Narancsos estike

2021.01.07 13:45
Narancsos estike

Hozzávalók 24 süteményhez:
• 6 M-es tojás
• 1 kk. citromlé
• 4 púpozott ek. mandulaliszt
• 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
• 1 kk. vaníliapor vagy vaníliaeszencia
• 1 ek. eritrit és sztívia keveréke
• 0,5 kg kezeletlen narancs (mérettől függően 3-4 darab)
• 1 lapos ek. konjakliszt
• 1 dl víz
• 5 dkg porxukor
• 4,5 centis átmérőjű muffinsütőforma
• 2 ek. paleolaj vagy kókuszolaj

Elkészítési idő: 45 perc


Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjébe kevés citromlevet csavarunk, és kemény habbá verjük. A habhoz hozzáadjuk a mézeskalácsfűszert, a vaníliát és az édesítőkeveréket, belekeverjük a tojások sárgáját, majd szitáló mozdulatokkal apránként hozzáadjuk a mandulalisztet is, úgy keverve össze a liszttel a habot, hogy ne essen össze. A kezeletlen narancsok héjából – ízlés szerint – reszelhetünk a tésztához.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A muffinformát egy ecsettel vagy zsíros papírtörlővel kikenjük, hogy sütés után a sütemény könnyen kijöjjön a formából.
A forma réseibe 1 evőkanálnyi habos tésztát töltünk, majd a sütő hőfokát viszszavesszük a legalacsonyabb fokozatra, és a megtöltött muffinformákat a sütőbe tesszük.
Kb. 15 perc alatt fog a sütemény – hozzáadott szódabikarbóna nélkül – megemelkedni és megsülni. Sütés közben nézzünk rá , nehogy túlbarnuljon a tészta teteje.

A narancsokat megtisztítjuk, és összeturmixoljuk a gyümölcshúst. 1 dl vízhez hozzáöntjük a turmixolt narancsot, és a lébe tesszük a konjaklisztet; nem kell melegíteni, mert a konjakliszt hidegen is zselésíteni fogja a gyümölcsöt.
Amikor a 24 sütemény elkészült, hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk, és a megdermedt narancsvelővel megtöltjük a süteménydarabokat. A már teljesen kihűlt estikéket porcukorral szórjuk meg.

 

Az estike tojáshabborítás nélküli változata igazán egyszerűen paleósítható. A süteményt könnyű piskótája és a benne lévő zselírozott narancsos krém teszi különlegesen finommá. A receptben bemutatjuk, hogyan lehet zselírozásra használni olyan újabb alapanyagokat, mint amilyen a konjakliszt.

 

K. Pataki Márta receptje