Paleolit receptek

Panpepato: az olasz borsos kenyér

2018.05.03 13:44

Hozzávalók (4 személyre):
• 35 dkg dió
• 10 dkg mandula
• 10 dkg török mogyoró
• 10 dkg mazsola/aszalt áfonya aprítva
• 10 dkg kezeletlen narancshéj aprítva
• 5 dkg holland kakaó
• 5 dkg darált nyírfacukor/eritrit
• 20 dkg paleo-étcsokoládé
• 1,5 dl frissen facsart narancslé/frissen főzött kávé narancslével ½-½ arányban
• 20-25 datolya
• frissen őrölt fekete bors

Elkészítési idő: 60 perc


Elkészítés:
A magvakat késes aprítóban durvára őröljük. A datolyát beáztatjuk, kinyomkodjuk és késes aprítóban összeaprítjuk. A mazsolát, az áfonyát és a narancshéjat késsel összedaraboljuk, majd a magvakhoz keverjük. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a narancslevet vagy a narancslé és a kávé keverékét, ízlés szerint őrölt fekete borssal fűszerezzük és kézzel alaposan összedolgozzuk. A massza ragadós, de ne aggódjunk, ez normális. Kb. 20-25 percet pihentetjük. A masszából mini cipókat formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben 150 fokon 25 percig sütjük őket. Másnap már szépen szeletelhető, de akkor igazán finom, ha minimum 10 napra eldugjuk a család elől. Tálalás előtt darált nyírfacukorral hintjük meg. Süteményes dobozban, a hűtőben tárolható.

Ez a különleges édesség régi családi kedvenc karácsonyra, húsvétra, de hétköznapon is készíthetjük, hiszen nagyon finom. Fogyasztás előtt tíz nappal érdemes összeállítani. A reggeli feketekávé mellé is ajánljuk.

panpepato - az olasz borsos kenyér