Paleolit receptek

Rozmaringos-mustáros bárányborda rusztikus édesburgonya-pürével

2017.01.26 16:16

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 friss rozmaringág
- 4 ek. dijoni mustár
- 4 szelet, egyenként kb. 4 cm vastagságú bárányborda
- 6 gerezd fokhagyma felszeletelve
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint

A körethez:
- 50 dkg édesburgonya
- 1/2 fej karfiol
- só ízlés szerint
- 2 ek. kókuszzsír
- 1/2 dl kókusztej (elhagyható)
- 1 kis fej lilahagyma
- kevés zsiradék a pirításhoz

Elkészítési idő: 35 perc

 

Elkészítés:

A mustárt elkeverjük a finomra aprított rozmaringgal, és a megtisztított, leitatott bordák mindkét oldalát bekenjük vele. A húsos részen kis zsebeket ejtünk, és ezekbe dugjuk a fokhagymaszeleteket. Meghintjük frissen őrölt borssal, és egy tűzálló tálban 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Utólag sózzuk.
A körethez először előkészítjük a karfiolmorzsát: a karfiol rózsáit finomra vágjuk, vagy aprítógépben összedaráljuk. (A karfiol szárát félretehetjük egy leveshez, vagy le is fagyaszthatjuk.) A megtisztított, kis kockákra vágott édesburgonyát sós vízben félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a karfiolmorzsát is. 2 percig főzzük, majd leszűrjük. 
Egy serpenyőben sötétbarnára pirítjuk a felkockázott hagymát, és a többi hozzávalóval együtt finoman átkeverjük a főtt zöldségekkel, hogy kicsit darabos maradjon a köret állaga. Máris tálalhatjuk!

Pompás fogás, adjuk meg a módját a tálalásának és az elfogyasztásának is! Ha még nem vagyunk túl járatosak a bárányhús elkészítésében, ezzel a recepttel akkor is bombabiztos sikert érünk el.