Paleolit receptek

Sárgarépás haltekercs pongyolában sütve, fahéjas paradicsommártogatóssal

2018.04.05 14:42

Hozzávalók (4 személyre):
A haltekercsekhez:
• 3, összesen kb. 50 dkg filézett halszelet
• 3 tisztított, lereszelt sárgarépa
• ½ tk. só
• dijoni mustár, frissen őrölt bors, natúr ételízesítő, 1 vöröshagyma, 2-3 babérlevél
• 2 tk. natúr fokhagymapor
• kókuszolaj a sütéshez
• szezámliszt a forgatáshoz

A bundához:
• 1 ek. kókusztejszín
• 2 M-es tojás
• 1 ek. zöldbanánliszt
• 2 ek. gesztenyeliszt
• 1 csipet só


A mártogatóshoz:
• 3 dl natúr paradicsomlé
• 2 ek. eritrit
• 1-1 csipet só és őrölt fahéj
• 1 ek. tápiókakeményítő ½ dl vízben elkeverve

 

Elkészítési idő: 60 perc


Elkészítés:
A három halfilét nyitott szeletre vágjuk: egy halkéssel hosszában benyessük és óvatosan szétnyitjuk, akár egy könyvet. Megkenjük a mustárral, majd rászórjuk a sóval elkevert fokhagymaport és a frissen őrölt borsot.
Eloszlatjuk rajtuk a reszelt sárgarépát, és óvatosan, lehetőleg minél szorosabban feltekerjük őket. Egy alufóliát vékonyan megkenünk olívaolajjal, ráfektetünk egy tekercset, feltekerjük, és rögzítjük a széleit: ha minddel megvagyunk, úgy fognak kinézni, mint három
nagy szaloncukor. A tetejüket megszurkáljuk, hogy távozni tudjanak a gázok.
Egy nagyobb lábasban vizet forralunk natúr ételízesítővel, vöröshagymával, sóval és babérlevéllel, és a tekercseket a forrásban lévő vízbe tesszük, mely épp hogy ellepi oket. 20 perc alatt készre pároljuk, kivesszük a léből, majd teljesen kihűtjük, és kétujjnyi darabokra szeleteljük a tekercseket.
A bundához való alapanyagokból sűrű palacsintatésztát keverünk, a halszeleteket előbb szezámmaglisztbe, majd ebbe a masszába forgatjuk, és bő kókuszolajban kisütjük őket.
Elkeverjük a sót, a borsot és az eritritet a paradicsomlében, kis lángon melegíteni kezdjük, és mikor már forr, hozzáöntjük a vízben elkevert tápiókakeményítőt, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A legvégén fahéjjal hintjük meg.

Ez a vidám, omega-3 zsírsavakban gazdag, palacsintatésztába bújtatott haltekercs gyerekek és felnőttek kedvence egyaránt lehet. A sós falatokkal remekül harmonizál az enyhén fahéjas, édes paradicsomszósz – együtt akár fondüként is tálalhatóak.

sárgarépás haltekercs pongyolában sütve, fahéjas paradicsommártogatóssal