Paleolit receptek

Sütőtökös-zöldséges nyárs csípős mártással

2020.09.24 13:09

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kb. 80 dkg-os, hosszúkás (kanadai) sütőtök
• 20 dkg kelbimbó
• 1 fej vöröshagyma
• 1 fej lilahagyma
• 1 fej fokhagyma
• 1 kk. szárított gyömbér por
• só, őrölt bors
• 1 ek. zsír

A mártogatóhoz:
• 2 dl kókusztejszín
• 2 dl turmixolt gyümölcs, pl. szilva, körte, alma
• egy kevés csilipaprika (friss vagy szárított)

 

Elkészítési idő: 45 perc


Elkészítés:
Nyársak: A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, az alsó részét levágjuk „tálkának”. A tök további részét felkockázzuk. Kisebb kelbimbódarabokat vágunk félbe – használhatunk mélyhűtöttet és az őszi szezontól már frisset is; a vörös- és lilahagymát megtisztítjuk, majd feldaraboljuk; a fokhagymát megpucolva gerezdekre bontjuk.
Tetszőleges méretű grillezőrudakra, akár fapálcikákra fűzzük a zöldségdarabokat; minden rúdra egy egész fokhagymagerezd jut, mert a fokhagyma szétesik, nehezen kezelhető. A nyársakat enyhén sózzuk és borsozzuk, majd gyömbérporral szórjuk meg.
A grill-lapot bezsírozzuk. A nyársakat a grill-lapra helyezzük, és aláöntünk annyi vizet, hogy ne folyjék ki az edényből.
Nyílt lángon kb. 10 percig sütjük alufóliával letakarva, majd leszedjük a fóliát, és hagyjuk elfőni a folyadékot, míg a zöldségek meg nem pirulnak.
Sütés közben a zöldségdarabokat óvatosan forgassuk meg villával.

Mártogató: 2 dl Cocomast összekeverünk 2 dl gyümölcspéppel és egy kevés csilivel ízesítjük, díszítjük.

Sütőtökös-zöldséges nyárs csípős mártással