Paleolit receptek

Szalonnás hagymaleves buggyantott tojással

2020.09.17 13:15

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg vöröshagyma
• ½ fej fokhagyma
• 1 l szűrt víz
• 1 ujjnyi szelet kolozsvári szalonna
• ½ kk. só
• ¼ kk. őrölt szerecsendió
• ½ l kókusztej
• 4 házi tojás

Elkészítési idő: 60 perc


Elkészítés:
Az előzőleg meghámozott és apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát egy lábasba helyezzük. A szalonna bőrét eltávolítjuk, a szalonnát is felkockázzuk, majd a vízzel, a fűszerekkel és a hagymákkal együtt körülbelül 30 perc alatt lobogó lángon puhára főzzük.
Amikor a szalonna és a hagyma megpuhult, a főzőlevet leszűrjük, félretesszük. A szalonnát és a hagymát az ½ l kókusztejjel botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük, majd hozzáöntjük a maradék főzőlevet, és addig keverjük, ameddig a leves nem lesz homogén, krémes állagú. Megkóstoljuk, és utólag is fűszerezhetjük, ha szükséges.
Kis lábasban vizet forralunk, és a 4 tojást óvatosan, hogy minél jobban megőrizzék a formájukat, a lobogó vízbe ütünk. Kb. 2-3 percig főzzük őket: az az igazi, ha a sárgájuk kissé folyós marad.
A levest tányérokba merjük, és mindegyikbe egy-egy buggyantott tojást helyezünk. Gyerekbarát fogás.

A házi szalonna nagyon finom ízt ad a zöldségkrémeknek, nem utolsó sorban pedig sokkal laktatóbbá teszi a levesünket. Olcsó és gyors fogás, póré- vagy gyöngyhagymából is elkészíthetjük.

Szalonnás hagymaleves buggyantott tojással