Paleolit receptek

Tökös pite

2019.10.17 16:56
Tökös pite

Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához:
• 3 db M-es tojás
• 50 ml langyos víz
• 70 g tápiókakeményítő
• 20 g kókuszolaj
• 40 g kókuszliszt
• 1 csipet só
• ½ tk. szódabikarbóna
• 1 ek. citromlé
• 35 g NoCarb rostmix
• 10 g bambuszrostliszt (+ egy kevés a nyújtáshoz)
• 20 g eritrit
• 1 db M-es tojássárgája a tészta lekenéséhez

A töltelékhez:
• 50 dkg sült tök
• 4 db M-es tojás
• 5 dkg ghí
• 15 dkg porrá őrölt édesítő
• 1 kk. őrölt fahéj
• friss füge és 1 ek. méz a díszítéshez

 

Elkészítési idő: 60 perc


Elkészítés:
A kenéshez használt tojássárgája kivételével a tészta hozzávalóit egy keverőtálba mérjük, kézzel alaposan összedolgozzuk, majd 10 percig pihentetjük. Akkor újra átgyúrjuk, és bambuszrostliszttel megszórt deszkán kör alakúra nyújtjuk.
Egy csatos tortaformát (26 cm) kikenünk kókuszolajjal, vékonyan meghintjük bambuszrostliszttel, és óvatosan beleemeljük a tésztát úgy, hogy pereme is maradjon. Kézzel elegyengetjük, ha szükséges.
Lekenjük tojássárgájával, majd 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 5 percig elősütjük.
Addig elkészítjük a tölteléket: minden hozzávalót egy magasabb falú keverőtálba teszünk, és fakanállal alaposan elkeverjük, majd az elősütött tésztára öntjük, és azt 25 percre visszatoljuk a sütőbe.
Ha a töltelék megsült, megdíszítjük a fügével, rácsorgatjuk a mézet, és további 10 perc alatt rákaramellizáljuk a tésztára.
Langyosra hűtve tálaljuk.

Hűvös őszi estéken már jólesik bekapcsolni a sütőt, hagyni, hogy a konyhát átjárják a fűszeres illatok, és valahogy a szervezetünk is jobban kívánja ilyenkor a kicsit tartalmasabb desszerteket. Ez a tökös pite kiváló választás! A tésztája könnyen nyújtható, így a későbbiekben is aduász lehet.

Ambrus Anett receptje