Paleolit receptek

Töltött sütőtök

2020.10.15 11:31

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 nagyméretű sütőtök
• 250 g csiperkegomba
• 2 házi tojás
• só, bors
• 10 dkg apróra vágott házi szalonna
• 1 kis fej vöröshagyma
• 2 nagy fokhagymagerezd
• 2-3 ek. szezámpehely
• ¼ csokor petrezselyem
• 2 ek. kókuszzsír

Elkészítési idő: 70 perc


Elkészítés:
A sütőtököt előkészítjük sütésre, azaz félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, illetve kivájjuk a magházat, hogy minél több tölteléket tudjunk belehalmozni.
Az üres tököt elő kell sütni, hogy a húsa mindenütt jól megpuhuljon, tehát a feleket tepsibe fektetjük, és 150 fokon körülbelül 45 percig sütjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Meghámozzuk a hagymákat, a szalonnát, a gombát és a vöröshagymát kis kockákra vágjuk, a fokhagymát pedig apróra zúzzuk. A kókuszzsírt forró serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, hagymát, szalonnát, a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd közepes lángon puhára pirítjuk őket.
Amikor elkészült a töltelékalap, hozzáadjuk a felvert egész tojásokat, az apróra vágott petrezselymet és a szezámpelyhet, ami sütés közben magába szívja a felesleges nedvességet.
A tölteléket a tökbe töltjük, és 150 fokon további 20-25 percig, pirulásig sütjük.

A sütőtök szerintünk az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Az egyik kedvencünk a töltött tök, melyhez felhasználhatjuk az előző napról megmaradt sült húst, házi kolbászt, sonkát, szalonnát, főtt tojást, így a tölteléket a végtelenségig variálhatjuk. Most egy őszi ízkombinációt készítettünk el, ami igazán kiadós főétel!

Töltött sütőtök