Paleolit receptek

Töltött zeller

2020.03.05 14:56

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 fej zeller (összesen kb. 1,2 kg)
• fél citrom leve
• 5 dkg mangalicaszalonna, apró kockákra vágva
• 1 nagy fej vöröshagyma, aprítva
• 3 nagy gerezd fokhagyma, aprítva
• 40 dkg darált hús (sertés és/vagy marha)
• só, őrölt bors
• ½-½ kk. szárított majoránna és kakukkfű
• 2 nagy tojás

Elkészítési idő: 70 perc


Elkészítés:
A zellert meghámozzuk, félbevágjuk és kevés sós-citromos vízben 25 percig főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni (a főzővizet ne öntsük ki!). Egy éles kis késsel, illetve evőkanállal kivájjuk a fél zellerek közepét, úgy, hogy kb. 1 cm mély üreget képezzünk. Ha a zellerek billegnek, talpukat egyenesre vágjuk, hogy stabilan meg tudjanak állni.
Miközben a zeller fő, a szalonnát zsírjára pirítjuk, rádobjuk a hagymát, majd néhány perc után a fokhagymát. Kicsit kihűtjük és a darált húshoz adjuk. A zellerből kivájt részeket felaprítjuk, és a tojással, sóval, borssal, fűszerekkel együtt a húshoz keverjük. Konyhai robotgépben az egészet jól összedolgozzuk és a kivájt fél zellerekbe töltjük. A zellereket tűzálló tálban szépen egymás mellé helyezzük, a zeller főzővizéből egy keveset aláöntünk, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

töltött zeller

Webáruház készítés