Paleolit receptek

Tonhalas-spenótos „kelesztett” pizza

2017.08.24 15:19

Hozzávalók 4 személyre:
A pizzatésztához:
- 4 közepes méretű tojás
- 2 tk. savanyúkáposzta-lé
- 1 tk. almaecet
- 7 dkg blansírozott mandulaőrlemény
- 1,5 dkg útifűmaghéj
- 2,5 dkg tápiókaliszt
- ½ dkg lenmagliszt
- 1,2 dkg kókuszliszt
- 3 probiotikumkapszula tartalma
- 1 púpozott tk. só
- ½ tk. szódabikarbóna
- ½ tk. borkősav
- 1 tk. apróra vágott rozmaring
- 1 tk. apróra vágott bazsalikom
- olívaolaj

A paradicsommártáshoz:
- 2 dl passzírozott paradicsom
- só, bors
- vöröshagymapor
- fokhagymapor
- őrölt szegfűbors
- dijoni mustár
- eritrit

 

A feltéthez:
- 1 konzerv tonhal
- 15 dkg cheddar sajt
- 1 marék bébispenót

 

Elkészítési idő: 40 perc + „kelesztés”



Elkészítés:
Összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat. 1 órán keresztül meleg helyen pihentetjük a tésztát (például 40 fokos sütőben, letakarva). Olajozott kézzel, olajozott sütőpapírral (hogy semmiképpen se ragadjon) bélelt sütőlapra lapogatjuk, kb. 1 cm-es vastagságban. A széleit a sütőpapír segítségével visszahajtogatjuk.
Megkenjük a paradicsommártással, rátesszük a tonhaldarabokat és a spenótleveleket, majd meghintjük reszelt
sajttal. 175 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

A lágy, omlós tésztához élesztő helyett probiotikumot, a savanyúkáposzta-lében található tejsavbaktériumot, illetve borkősavat használtunk, melyek a tésztát lágy szerkezetűvé, levegőssé teszik.

tonhalas-spenótos "kelesztett" pizza