Paleolit receptek

Vörösborban párolt hétfűszeres szűzpecsenye parmezános zöldségkrokettel

2020.04.02 14:21

Hozzávalók 4 személyre:
• 2 ek. kókuszzsír
• 1 nagy fej vöröshagyma felaprítva
• 4 gerezd zúzott fokhagyma
• 2 ek. dijoni magos mustár
• 80 dkg sertés szűzpecsenye, szeletelve
• 1 babérlevél
• ½ tk. köménymag
• 6 szem borókabogyó
• 1 tk. őrölt kakukkfű
• só, bors ízlés szerint
• 1 tk. őrölt majoranna
• 1 tk. kurkuma
• 2 dl száraz, minőségi vörösbor

A zöldségkroketthez:
• 20 dkg karfiol
• 15 dkg brokkoli
• 30 dkg sütőtök
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 ek. kókuszzsír
• só ízlés szerint
• 3-4 tojás
• 1,2 dkg szezámmagliszt
• 8 g útifűmaghéj
• 3 dkg reszelt parmezán

 

Elkészítési idő: 120 perc


Elkészítés:
Egy vastag aljú lábasban felforrósítjuk a zsiradékot, és mérsékelt tűzön üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Félrehúzzuk a tűzhelyről az edényt, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a mustárt és a hússzeleteket is. Visszatesszük a tűzhelyre, és kb. 2 perc alatt, gyakori kevergetés mellett kicsit megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk az összes fűszert, és felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje.
Fedő alatt mérsékelt tűzön puhára pároljuk a húst, ami több mint 1 órát is igénybe vehet. Közben, 30 perc elteltével hozzáadjuk a vörösbort is. Amíg párolódik a pecsenye, elkészítjük a köretet. A sütőt 170 fokra melegítjük. A megtisztított zöldségeket és a fokhagymát 2 ek. kókuszzsírral, ízlés szerinti sóval és 1 vagy 2 tojással (amennyit felvesznek a zöldségek, ez a víztartalmuktól függhet) aprítógépben összedolgozzuk. 2 tojást felverünk, és hozzákeverjük a szezámmaglisztet, az útifűmaghéjat és a parmezánt. Hüvelykujjnyi darabokat formázunk a masszából, a keverékbe forgatjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készül el.

A lassú párolódásnak köszönhetően a fűszerek alaposan átjárják a húst, és omlós, puha falatokat kapunk. Adjuk meg a módját az ínyencség elfogyasztásának is, különösen, ha ünnepi alkalommal tálaljuk!

Tipp :
• Ha nem állt eléggé össze a massza (ez a tojásmérettől és a zöldség frissességétől is függ), akkor keverjünk hozzá 1-2 evőkanál szezámlisztet is.
• Ahhoz, hogy könnyebben formázhassunk kroketteket, tegyük hűtőbe a masszát kb. 20 percre.

vörösborban párolt hétfűszeres szűzpecsenye parmezános zöldségkrokettel