Paleolit receptek

Zöldcitromos-csilis afrikai harcsa fokhagymás parajágyon

2017.11.02 15:34

Hozzávalók 4 személyre:
- személyenként kb. 2 marék friss spenótlevél (ízlés szerint lehet több is)

- 1 ek. kókuszzsír
- 1,5-2 dl mandula- vagy kókusztej
- 4 gerezd fokhagyma aprítva
- személyenként ½ afrikai harcsa
- tengeri só ízlés szerint
- 1 ek. kókuszzsír
- ½ lime kifacsart leve
- ½ lime karikákra vágva
- csilipor ízlés szerint

 

Elkészítési idő: 40 perc



Elkészítés:
Nagyon gyorsan elkészül minden, mi azonban a körettel kezdjük, mert a halnak nem tesz jót, ha kisülve várakozik. A halat kb. fél órával az elkészítés előtt szobahőmérsékletre tesszük a hűtőből. Egy lábosban vagy nagyobb serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat, rádobjuk a spenótot, és közepes lángon 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, ráöntjük a tejet, és kb. 3-4 percig pároljuk (a tejet kissé fel fogja szívni, ezért ügyelünk rá, nehogy leégjen!). Elzárjuk a lángot, és félretesszük.
Egy nagy serpenyőben felhevítjük a másik evőkanálnyi kókuszolajat. A halakat megsózzuk, és a forró olajon mindkét oldalukat kb. 3-4 percig pirítjuk. Spatulával vagy széles, szögletes alakú fakanállal fordítjuk őket egyik oldalukról a másikra, nehogy eltörjenek.
A tálalás úgy történik, hogy először a spenótból készítünk egy „ágyat” a tányérra, ezt enyhén megsózzuk, ráhelyezünk egy fél afrikai harcsát, ízlés szerint meglocsoljuk limelével, megszórjuk csilivel, és limekarikával díszítjük.

Úgy tartják, hogy az afrikai harcsa az egyik leguniverzálisabb hal, szinte bármilyen módon elkészíthető. Mi most a legegyszerűbb eljárást választottuk, egy olyan körettel, amellyel tökéletes ünnepi fogás.

zöldcitromos-csilis afrikai harcsa fokhagymás parajágyon