Paleolit receptek

Zöldfűszeres halrudacskák sült zellerhasábokkal és szilvás áfonyaszósszal

2018.07.26 14:50
Zöldfűszeres halrudacskák sült zellerhasábokkal és szilvás áfonyaszósszal

Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg harcsa-/egyéb halfilé
• 2 tojás felverve
• só ízlés szerint

A panírhoz:
• 1,2 dkg tápiókakeményítő
• 0,8 dkg kókuszliszt
• 0,6 dkg kókuszreszelék
• 0,6 dkg útifűmaghéj


A sült zellerhez:
• 70 dkg zellergumó
• 2 ek. kókuszzsír
• ½ tk. kurkuma
• só ízlés szerint
• néhány levél friss petrezselyem


A szószhoz:
• 1 dl cukormentes szilvalekvár
• 10 dkg friss áfonya

 

Elkészítési idő: 45 perc


Elkészítés:
A halfilét megmossuk, lecsöpögtetjük és áttapogatjuk az esetleges szálkák miatt. Ha találunk, egy csipesszel vagy késsel távolítjuk el. A halat vaskosabb ujjnyi szeletekre vágjuk, és papírtörlővel felitatjuk a nedvességet.
Előkészítjük a panírozáshoz szükséges hozzávalókat, és összekeverjük egy tálkában. Egy tányérban felverjük a tojást, és belekeverjük a sót. A tojásba két evőkanál segítségével beleforgatjuk a halrudacskákat, kissé hagyjuk lecsöpögni, majd a panírba tesszük, és finoman összerázogatjuk. Nem villával szurkálva dolgozunk, így sértetlen marad a hal felszíne, és nem szárad ki sütés közben. Egy serpenyőben felhevítjük a kókuszzsírt, és közepesen erős lángon aranybarnára pirítjuk a halrudacskák mindkét oldalát. Ha megsültek, egy papírtörlőre kiszedve leitatjuk róluk a zsiradékot.
Közben a zellert is előkészítjük a sütéshez: megpucoljuk és hasábokra vágjuk, összekeverjük a zsiradékkel és a kurkumával, majd egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 15 percre. Amikor elkészült, rászórjuk a frissen aprított petrezselymet, és megsózzuk. Már csak a mártás van hátra: a szilvalekvárban összetörjük az érett áfonyaszemeket, és a mártogatóval kínáljuk a fogást.

Posta Renáta receptje