Paleolit receptek

Zöldséges pizza

2020.08.13 13:37

Hozzávalók egy 20 cm-es pizzához:
• 10 dkg fott zeller, felkockázva
• 2 tojás
• 2 ek. szűz olívaolaj
• ½ tk. só
• ¼ kk. szódabikarbóna
• 1 tk. citromlé
• 1 kis gerezd fokhagyma, aprítva
• ½ kk. szárított oregánó
• 2 dkg őrölt arany lenmag
• 2 dkg kókuszliszt
• 2 dkg nyílgyökérliszt

A feltéthez:
• 1 ek. kókuszzsír
• 1 szál póréhagyma, vékonyan szeletelve
• 2 gerezd fokhagyma, aprítva
• 2 dl nyáron eltett házi lecsó
• 1-2 ek. kapri- vagy olajbogyó
• só, frissen őrölt bors

Elkészítési idő: 30 perc


Elkészítés:
Az első nyolc hozzávalót konyhai robotgépben turmixoljuk, majd hozzáadjuk a háromféle lisztet. Tésztává gyúrjuk és félretesszük pihenni. A feltéthez a kókuszzsíron megfuttatjuk a póréhagymát, és mikor már kicsit megpirult és összeesett, hozzáadjuk a fokhagymát és a lecsót. Fedő nélkül addig főzzük, amíg a lé nagy része el nem párolog. A tésztából egy kb. 20 cm átmérőjű, kerek lapot nyújtunk, és 190 fokra előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük. Mikor már szép aranysárga, és a széle egy picit barnul, kivesszük. Rákenjük a póréhagymás keveréket, a tetejére szórjuk a kapribogyót, és ízlés szerint hajszálvékony lilahagyma szeletekkel tálaljuk.

Bár nem túl nagy, ám elég laktató ez a pizza, salátával, érlelt sonkával vagy vékony kolbászkarikákkal kiegészítve két ember kényelmesen megvacsorázhat belőle.

Zöldséges pizza